РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ • МИНИСТEРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА • ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА”

Добре дошли на сайта на проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“!

Този сайт е порталът за всички заинтересовани страни – работници, работодатели, инспектори по труда, социални партньори и др., към продуктите и информационните материали, разработени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“. Той е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Достъпът до тях е свободен и напълно безплатен.

Информация за реализирани по проекта дейности преди стартирането на сайта, както и свързаните с тях  документи, са достъпни на официалната интернет страница на ИА „Главна инспекция по труда“, в рубриката „Дейност на агенцията“, подрубрика „Проекти“ – „Процедура BG05M9OP001-3.004 „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“.

По проекта вече е надградена информационната система за онлайн заверяване на еднодневни трудови договори.  (Инструкции за ползване на системата и достъп до портала към нея.) Предстои въвеждането на нови гъвкави форми на инспектиране чрез въпросници за самоконтрол, които ще дадат възможност на работодателите сами да оценяват пропуските си в прилагането на законодателството и да ги отстраняват преди извършването на самата проверка на място. Предвидени са обучения на инспекторите по труда по проблемите, свързани с нововъзникващи рискове на работните места.

Крайната цел на проекта е създаването на регистър на предприятията, в който те ще бъдат групирани според рисковия им потенциал. Това ще позволи контролната дейност да бъде управлявана по-ефективно, като се насочва към обектите за контрол с най-много проблеми по спазване на трудовото законодателство. Ще бъде въведена и система за онлайн обучение на инспекторите.

2017-02-01T09:42:32+00:0001/02/2017 |Съобщения|