РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ • МИНИСТEРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА • ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА”

80 помощник-инспектори са назначени в Инспекцията по труда по проект

Новите служители на Агенцията ще работят за повишаване информираността на работодатели и заети по отношение на трудовото законодателство и ще подпомагат борбата със сивите практики на пазара на труда

 Осемдесет помощник-инспектори са назначени през 2016 г. по проект BG05M9OP001-3.004 „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд“. Петдесет назначени са ангажирани с изпълнението на дейността „Повишаване на информираността на работодатели и заети в предприятията по отношение осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и спазване на трудовото законодателство“. Те имат за задача, чрез кампания „от врата до врата“ да популяризират добри практики по отношение спазването на трудовото законодателство и осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, включително интерактивните OiRA инструменти за оценка на риска и други продукти, разработени по проект на ИА ГИТ „Превенция за здраве и безопасност при работа“. Той също е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ по време на приключилия вече програмен период.

Ангажимент на помощник-инспекторите е също да проучват нагласите за активизиране на Комитетите и Групите по условия на труд в предприятията. Те ще участват активно и в популяризирането на новите, гъвкави форми на инспектиране, чрез въпросници за самоконтрол, както и на методиката за инспектиране и планиране, които ще бъдат разработени в рамките на проекта „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“. Помощник-инспекторите ще бъдат включени и в процеса на създаване на първоначална база данни на обектите за контрол, в която те ще бъдат категоризирани според рисковия им потенциал.

За всички назначени помощник-инспектори по дейност „Повишаване на информираността на работодатели и заети в предприятията по отношение осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и спазване на трудовото законодателство“ беше организирано обучение. На него те бяха запознати с проект BG05M9OP001-3.004 „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ като цяло, както и с дейностите, с популяризирането на които са пряко ангажирани – „Разработване на нови и гъвкави форми на инспектиране“ и „Разработване на процедура за активизиране на Комитетите и Групите по условия на труд“. Помощник-инспекторите бяха обучени и за практическото използване на интерактивните инструменти за оценка на риска. Целта е те да обучат работодатели и длъжностни лица как сами да изготвят оценката на риска и как да използват OiRA инструментите за обучения и инструктажи. В обучението участва и експерт от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

През годината са назначени и 30 помощник-инспектори, ангажирани с дейността „Подкрепа на практики, насочени към борба със сивата икономика и недекларираната заетост. Тяхната основна задача е обслужването на софтуера за регистриране на договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа по чл. 114а от Кодекса на труда, за надграждането на който е предвидено финансиране по проекта, както и популяризиране на функционалностите му сред земеделските стопани. Програмният продукт с новите функционалности, които целят да облекчат процедурата по регистриране и сключване на т.нар. еднодневни трудови договори, трябва да бъде на разположение на земеделските стопани от 15 януари 2017 г.

2017-01-31T15:26:12+00:0025/01/2017 |Съобщения|