РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ • МИНИСТEРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА • ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ “ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА”

ИА ГИТ представя добри практики за дейността на Комитетите и Групите по условия на труд

Брошурата и диплянката „Активни заедно за по-добри условия на труд“ са разработени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“

ИА „Главна инспекция по труда“ издаде брошура и диплянка „Активни заедно за по-добри условия на труд“, които са разработени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ. Материалите са част от Дейност 4 по проекта „Активизиране на Комитетите и Групите по условия на труд“.

В брошурата са представени разработените процедури за активизиране на Комитетите и Групите по условия на труд (КУТ/ГУТ), които предстои да бъдат приложени в предприятията в България, както и резултатите от апробирането им (тестването) в 295 предприятия от всички икономически дейности в цялата страна с над 700 представители на КУТ/ГУТ. Почти 80% от участниците в апробирането смятат, че ако процедурите бъдат приложени в работата на едно предприятие, това би оказало в много голяма степен или в голяма степен положителен ефект върху дейността му като цяло и в частност на Комитетите и Групите по условия на труд.

В брошурата са представени също добри практики за работата на КУТ/ГУТ у нас и на сходните структури в чужбина и резултати от проведени анализи и проучвания сред КУТ/ГУТ в предприятията в страната. Две трети от участниците в тези проучвания смятат, че съвместните проверки на членовете на КУТ/ГУТ с инспекторите по труда имат в много голяма или в голяма степен значим ефект върху условията на труд. Тези, според които ефектът е малък или никакъв, са едва 7%. Над 80% смятат, че създаването и въвеждането на процедура за активизирането им ще има положително въздействие върху условията на труд и нивото на риск при работа.

В свое обръщение към аудиторията на брошурата инж. Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ИА ГИТ, аргументира необходимостта от активизиране на КУТ/ГУТ: „В основата на най-ефективните правила е информацията, а най-ценната информация може да бъде предоставена от хората, които работят на конкретните работни места и ежеминутно се сблъскват с проблемите на тях. Комитетите и групите по условия на труд са онези организации в едно предприятие, които са еднакво близо до виждащите проблемите работещи и до работодателите, държащи лостовете за тяхното решаване.“

2019-04-02T12:28:40+00:0012/10/2018 |Съобщения|